Nehubněme do plavek

Nehubněme do plavek

 

Léto je tu a z tištěných médií, televize, bannerů, internetu a sociálních sítí se na nás valí tuny reklam s hlavními slogany: „Zhubněte do plavek!“. Na plakátech stejně tak jako například na Instagramu se na nás usmívají štíhlé modelky v krásných plavkách, které jakoby nám sebevědomým úsměvem dodávaly kuráž typu: „Taky to zvládneš, holka! Všechno jde, když se chce!“. Od tohoto článku ovšem čekejte pravý opak, pojednává totiž o nehubnutí…

Mnoho z nás není spokojeno se svou postavou, hojně navštěvuje fitness centra, málo jí (či nejí vůbec) nebo se záchvatově přejídá a následně zvrací. Naprosto běžnou se v současné době stala věta: „Blíží se léto to víš, musím shodit minimálně 5 kg…“. Netvrdím, že je to dobře nebo špatně, je to zkrátka v zásadě trend dnešní doby. Zamysleme se ale nad jedním faktem a to, jak to, že naše duše (přesněji to, jak si myslíme, že chceme vypadat) nejsou v souladu s našimi těly? Která naše část tedy vlastně chce zhubnout? Je to ta, která chce být neustále dokonalá, perfektní podle aktuálních trendů? Ta, která touží po přijetí a lásce a je přesvědčená, že s větším zadkem jich nedosáhne? Ta, která se chce zalíbit členům rodiny, přátelům? Ta zraněná?

V tomto článku nechci rozebírat psychosomatickou konstelaci anorexie, bulimie či obecně biografická a transgenerační traumata, chci jen zmínit určité techniky a nástroje, které pomohly mě a ženám v mém okolí k tomu být spokojeny samy se sebou. Většina z nás byla ohledně našeho ženství, vzhledu, postavy zraněna. Možná si tyto traumatické zážitky živě vybavujeme, možná jen okrajově či jsme je vytěsnily do nevědomí. Tím, že je vyléčíme, zahojíme, integrujeme a přijmeme samy sebe takové, jaké jsme, se můžeme cítit spokojeně, aniž bychom s nadcházejícími jary řešily letní plavkovou sezónu.

Milování sebe samé nepokládám za klišé, která bývají tak často medializována, ale za základ pro spokojený život každé ženy. Je to proces, který trvá a otevírá občas takové hloubky nás samých, ze kterých mám velký respekt. Proces přijetí a milování svého těla je cestou a namátkou mě napadá hned několik způsobů, skrze které se na ni lze vydat…

V první řadě bychom se mohly zaměřit na situaci, ve které se aktuálně nacházíme. Možná, že se totiž jedná o situaci velice náročnou a naše těla zkrátka zadržují vodu „na horší zítřky“ či si vytvořila tukovou tkáň za účelem ochrany. Je důležité mít na paměti, že podoba našich současných těl má svůj význam a smysl. Pokud nezměníme to, jak se v dané životní etapě cítíme, nemůžeme to přeci čekat ani od našich těl.

Skvělým nástrojem pro zvědomění si vnitřních pochodů, uvolnění systémového napětí, předání břemen těm, kterým skutečně náleží apod., jsou rodinné konstelace. Mimochodem, v rámci rodinné systematiky je podle mě skvělé, položit si následující otázky: „Je moje máma spokojená sama se sebou? Se svým tělem? Miluje sebe samu? A její matka, má babička?“. Krásně si tak lze zvědomit, co jsme se od nich naučily, vědomě či nevědomě převzaly…

Další technikou, která pomáhá nejenom mě, ale také mým klientkám,  je terapie EFT, což je terapeutická technika energetické psychologie sloužící k uvolnění emočních blokád. Jedná se o formu psychologické akupresury, která pracuje s meridiány (energetickými drahami) a psyché klienta.

Velmi se mi osvědčují také techniky a nástroje, které pracují přímo s centrem našeho ženství, pohlavními orgány, jako jsou například vaginální mapování. Myšlenky ohledně našich postav mohou být takovým tajemstvím, stejně tak jako záchvatová přejídání, anorexie, bulimie či diety. Opravdu ze srdce a s odvahou o nich sdílet například s přítelkyní či partnerem, má z mé zkušenosti obrovsky léčivý efekt. Zvědomění si vnitřních pochodů, otevření truhly naplněné tajemstvím je úlevné, léčivé, stejně tak jako vyjádřená respektující podpora blízkého člověka.

Podporou pro přijetí vlastního těla může také být také láskyplná olejová masáž od partnera či od sebe samé. Najděme si čas pro sebe, hlaďme jednotlivé části našich těl, poděkujme jim, či se jim omluvme za všechnu bolest, křivdy a nechme emoce vyplout na povrch.

Dalších technik a nástrojů je samozřejmě nespočet, například práce se srdeční čakrou a přikládáním léčivých kamenů na ni, s Reiki, Mohendžodárem apod. Přeji Vám, milé ženy, krásný, láskyplný nehubnoucí začátek červena!

Převzato: Anna Fišerová
ženství v cyklech, traumaterapie