LUNA V RYBÁCH

Luna má oběžný cyklus 29 dní. To znamená, že v jednom znamení pobude zhruba dva a půl dne. Podrobnosti o lunárním cyklu vhodné pro analytický Jupiter v Panně najdete například zde: https://www.astrologie.cz/slovnik/pojem/luna.htm 

Luna není tou, která rozbíhá události, staví mosty a tvoří dějiny. I když, je-li situace správně a přesně nastavena, může být Luna katalyzátorem - poslední kapkou, která spustí dominový efekt. Když píšu o Luně a jejím přestupu do nového znamení, musím se na ni naladit. Někdy to jde samo, někdy to vyžaduje soustředění, ale protože jsem poměrně netrpělivé povahy, sázím spíš na spontánní výron lunární energie. Tahle energie je cítit ve vzduchu a je dostupná každému, kdo se ji pokusí zachytit. Je to energie pocitová, náladová, emoční, vnitřní. Vlna, která zalívá aktuální situaci vodní clonou a mění naše vjemy z ní, ačkoliv se jinak nezměnilo nic. Funguje jako filtr ve PhotoShopu: Když fotku moře a pláže přetáhnete zlatorůžovou barvou, spatříte nádherný a šťastný letní den. Zkuste sépiový filtr a rázem jsme v hořkosladké nostalgii.

Když to vezmu úplně nahrubo a zjednodušeně, můžeme rozdíly v lunární energii pojmenovat:

Luna v Beranu, filtr jasně červený a pulsující. Emoce intenzivní.
Energie je přímá, ostrá, akční, impulsivní, egocentrická, odstředivá, zacílená. 

Luna v Býku, filtr tlumené, uklidňující hnědozlaté barvy. Emoce stabilní.
Energie mírná, klidná, líná, pohodová, hmotná, těžkopádná a vytrvalá.

Luna v Blížencích, filtr modrobílý, potrhaný. Emoce povrchní.
Energie chvějivá, těkavá, pohyblivá, kontaktní, neurčitá, nestabilní a lehká.

Luna v Raku, filtr něžný a sladce růžový. Emoce přepjaté.
Energie tlumená, niterná, ženská, vysoce emocionální, přecitlivělá, subjektivní, ulpívavá.

Luna ve Lvu, filtr zlatě třpytivý. Emoce dramatické. 
Energie jasná, oslnivá, srdečná, vřelá, přátelská, teatrální, sebestředná. 

Luna v Panně, bez filtru. Emoce uměřené.
Energie racionální, čistá, přesná, konkrétní, analytická, faktografická, praktická a pragmatická.

Luna ve Vahách, filtr tlumený a v barvě partnerovy košile. Emoce kontrolované.
Energie komunikativní, partnerská, vstřícná, kastovní, pokrytecká, plánovitá a strategická.

Luna ve Štíru, filtr temně modrý až fialový. Emoce syrové.
Energie hluboká, tmavá, nekompromisní, pravdivá, chirurgická, bolestná a transformační.

Luna ve Střelci, filtr v barvách spadaného listí. Emoce všeobjímající.
Energie velikášská, pohodová, moudrá, expanzivní, růstová, filosofická a žvanivá.

Luna v Kozorohu, filtr hustě antracitový, geometricky strukturovaný. Emoce - cože??
Energie chladná, minimalistická, úsporná, praktická, soustředěná, pracovitá, ambiciózní.

Luna ve Vodnáři, filtr modrozelenotyrkysový s neonovými blesky. Emoce ode zdi ke zdi.
Energie chladná, svobodná, volná, odtažitá, kontaktní, elektrická, excentrická a extremistická.

Luna v Rybách, filtr červánkový s efektem mořské pěny. Emoce sebeobětující.
Energie pasivní, neurčitá, něžná, poddajná, chaotická, rozplývající se, neuchopitelná.

Schválně si to zkuste a sledujte, jak se pocity vůči témuž objektu, situaci, člověku mění s přestupem Luny do jiného znamení. Jak každá Luna přináší jiné zabarvení. Jak se věci včera zdály úplně v pohodě a dnes se to nějak rozbolelo. Anebo naopak, co bylo včera neřešitelným problémem, je mi dnes loňským sněhem. Pomůže vám k tomu třeba lunární kalendář, kde pro každý den vidíte postavení Luny a k němu si můžete zapsat svoje postřehy. Pokud se do tohoto experimentu pustíte, doporučuji sjet si aspoň dva až tři lunární cykly, abyste mohli ze svých dojmů a vjemů abstrahovat, očistit zážitky od toho, co třeba nepatřilo Luně v tom kterém znamení, ale bylo způsobeno vlivem jiných aspektů.

Tahle hra má pak další level pro pokročilé, a tím je nacítit si Lunu v domech svého radixu a její proměny ovlivněné kontaktem s vašimi nativními planetami. Ale o tom někdy příště.

A tak teda k otázce: Je člověku líp, když Luna přijde do znamení, v němž se nachází v nativu? Každopádně je mu tak nějak přirozeněji. Luna v tu chvíli reflektuje energii, na níž je zvyklý, kterou zná od malička, kterou umí, ve které žije celý život, kterou vnímá jako "normální". Téma normality je dalším v pořadí, protože vědomě všichni víme, že jiní lidé mají svůj svět a svůj život, ale přesto většinu z nás často zarazí, že určitou situaci někdo druhý cítí, chápe a popisuje úplně jinak, než jak to ve skutečnosti bylo! Rozumějme, než jak jsme to vnímali my ;)

Když se Luna vrátí do svého znamení, my jsme došli domů. Tady se cítíme v pohodě, protože můžeme chodit i potmě a nenarazíme do skříně. Pak samozřejmě záleží na tom, jaké postavení v tomto znamení naše nativní Luna má. Pokud se v radixu uvolněně opírá zády o frajera Jupitera a je tak nějak bezdůvodně šťastná, může si hodit kopyta navrch, klikařka, a ano, cítíme se fajn. Pokud stojí v nativu skřípnutá mezi Saturnem a Marsem, nebude to zdaleka takovej veget, ale i tak - jsme na to zvyklí a víme, že jednou za čas tudy prostě projít musíme, a tak to v životě chodí. V každém případě, jedné i druhé z nich to bude připadat v pořádku, protože tohle je jejich svět :)

P.S. ... jako obvykle, ještě mi zas něco došlo ex post: pokud nevíte, kde máte Lunu, zajděte si na tenhle server, zadejte své datum narození na prohlídněte si nativní sestavu komplet:

www.astropsychologie.cz