Děkuji.

Devět důvodů, proč si děkovat

Naučili jsme se děkovat jiným, naprosto však neumíme být vděční sami sobě. Když se nad tím zamyslíme, uvědomíme si, že obyčejné „děkuji“, které adresujeme sami sobě, ovlivní velmi silně náš pocit štěstí. Lidé, kteří si umějí vážit sami sebe a být sami sobě vděční, jdou životem lehčeji a snáz se vypořádávají s těžkostmi a nepříjemnostmi.

 

Devět nejobyčejnějších věcí, za které si můžeme poděkovat rovnou tady a teď:

 

1. Někdy pochybujete o sobě i svém životě.

Můžete se cítit nešťastní i několik dnů po sobě. Zdá se vám, že se nechováte, jak byste měli. To je skvělé! Znamená to, že jste stále otevřeni růstu a sebe rozvoji. Ten, kdo se večer zamýšlí nad uplynulým dnem, je vždycky připraven zvládnout nové úkoly.

2. Máte práci.

Není důležité, co děláte a jaký máte plat. Máte kde spát, máte co jíst a co si obléci. A i když to třeba zatím není práce vašich snů, jste nezávislí a zodpovědní.

3. Máte čas dělat to, co máte rádi.

I když je to jen večerní seriál při čaji a sušenkách.

4. Něco vás zajímá.

Ať jsou to knihy, cestování, hudba, cizí jazyky nebo parašutismus. V tomto životě vás něco zajímá natolik, že jste ochotni na to vynaložit mnoho hodin.

5. Máte jednoho nebo dva skutečně blízké přátele.

Lidé si často dělají starosti kvůli počtu přátel, nikoli kvůli jejich kvalitě. Každý z nás potřebuje přátele, s nimiž se může dělit o největší tajemství. Někoho, kdo s námi bude smutný a kdo se s námi bude radovat. A s kým se dá jen tak sedět a mlčet.

6. Dovolujete si malé radosti.

Koncert, koupě knížky, hodinka ve vaně s voňavou teplou vodou nebo dortík navíc – ať je to cokoli, vychutnáváte si to naplno.

7. Dokážete si poctivě říct, že se vám něco nedaří.

A snažíte se to napravit.

8. Nejste člověk, kterým jste byli včera.

Učíte se, rozvíjíte se a měníte a co je hlavní, dokážete objektivně zhodnotit, zda jste lepší než před rokem, nebo jestli jste tak trochu nerezignovali.

9. Umíte snít.

Ano, snít. A nepleťte si to s vytknutím cílů nebo plánováním. Sny jsou emoce. Není vůbec důležité, nakolik se blíží realitě. Víme přece, že nic není nemožné. Za něčím se zkrátka musí jít déle.

Umět si poděkovat je velmi jednoduché. Zkuste si poděkovat za všechny malé úspěchy, za to, že umíte vnímat život a cítit se šťastni. Za to, že se máte, takoví, jací jste, neopakovatelní a jedineční. Den bude o mnoho hezčí. Spolehněte se…